Најстарији српски и светски часопис Летопис Матице српске најзад је финансијски обезбеђен за 2015. годину и наставља да излази у месечним свескама. Упркос томе што је Министарство културе учинило све како би овај часопис, понос српске књижевне периодике, током 2015. проредио своје изласке, Матица српска је захваљујући институцијама и појединцима свесних значаја вредности овог типа, успела да проблем финансирања часописа за ову годину у потпуности реши.
Ово се истиче у одговору Председнитшва Матице српске на саопштење Министарства културе у којем је затражено од Матице да положи рачуне о пословању.
У саопштењу се наводи да је за Матицу била неподношљива помисао да је овај часопис могао да излази као месечник у Аустроугарској, а данас у Србији, због ароганције једног министра не може. Због тога су, после одлуке Министарства културе да путем конкурса, за Летопис издвоји свега 400.000 динара, у акцији спасавања часописа помоћ дали Секретаријат за културу Војводине (1.150.000 динара) Управа за културу Новог Сада (700.000), као и добротвори и донатори (270.000).
- С обзиром да министар Тасовац упорно захтева да се објаве подаци о свим Матичким приходима, нема разлога да то и не учинимо. Само што би министар претходно морао одговорити на неколико логичних питања: зашто је до сада само од Матице српске захтевано овако јавно полагање рачуна? Да ли ће и од неких других установа (можда од Београдске филхармоније) сада затражити да испоставе структуру својих прихода? Да ли је Матица српска заслужила овакве јавне прозивке и малтретирања? Због чега министар опсесивно настоји да Матицу прикаже као спорну и проблематичну установу?
НАМЕНСКО ТРОШЕЊЕУ саопштењу Председништва Матице српске се детаљно наводе сви приходи који се, како се истиче, троше строго наменски. Тако је Управа за културу Новог Сада, осим средстава за Летопис финансирала и извођење научних и културних програма издвојивши 3.500.000 динара, док је Покрајински секретаријат за културу за једну књигу, серију предавања и за дигитализацију рукописног одељења, дао 1.471.000 динара. Од Министарства културе добијено 1.777.070 динара, а од донација и добротвора 2.369.000. За 42 Матичина научно-истраживачка пројекта Министарство просвете и науке издвојило је 15.600.000 динара, а Покрајински секретаријат за науку 2.000.000 динара. Сопствени приходи Матице у овој години требало би да износе око 4.800.000 динара.
За своје функционисање Матица српска (са 35 запослених) новац, како то закон налаже, добија једино од Министарства културе. А та ставка је са прошлогодишњих 46 милиона сведена на 35. То је довољно само за бруто зараде запослених и трошкове грејања, док како се наводи у саопштењу остају непокривени трошкови електричне енергије, телефона, комуналних услуга, горива, интернета, службених дневница.
- Средства за овакве намене неопходне су Матици у износу од преко 50 милиона. Кад се одбију све могуће мере уштеде и активирање сопствених извора прихода, долази се до минималних средстава од 6,5 милиона динара који недостају да би се у најстаријој српској културној установи могло наставити са успешним радом и да би се отклонио мучан осећај да је установа, из неког необјашњивог разлога, изложена малтретирању и каштиговању. Акција спасавања Летописа у 2015. је успела, упркос томе што је надлежни министар све учинио да тако не буде. Акција спасавања Матице српске још је у току: неизвесно је како ће се та акција завршити, али било би једино исправно и оправдано да то не изводимо противно вољи надлежног министра него у договору са њим - закључује у саопштењу Председништво Матице српске.
ИЗБЕГАВАЈУ РАЗГОВОР
У изјави за "Новости" Драган Станић, председник Матице српске, истиче да ова институција још од фебруара ове године упорно шаље писма Министарству културе са објашњењем своје ситуације и са жељом за разговор.
- Не само што нисмо удостојени било каквог одговора, већ ни на телефон у Министарству нико није хтео да нам се јави. Због тога смо били принуђени да се обратимо јавности. Овакав начин комуникације је испод сваког нивоа. Није достојан ни српске државе односно Министарства културе. Било би нормално да у Министарству размотре све наше аргументе и предлоге и да онда донесемо заједничко решење.