УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

понедељак, 20. јун 2016.

Коментари уз овај чланак, иако понекад вулгарни, ближи збиљи од интервјуа


Реља Пенезић: Нема доказа да су мог оца Крцуна убили / Миљана Краљ | 19. јун 2016. 21:30 | Коментара: 11 . Реља Пенезић о изложби у галерији "Хаос", успоменама на детињство и младост: Политика није моја судбина. Отишао сам у САД због личне слободе. Нисам хтео у партију, нити у дисиденте

___________________

....Крцунов јавни и политички живот би, сматра његов старији син, требало сагледати у историјском контексту:- Био је револуционар убеђен да гради бољи свет. Тада су методи, не само револуционара, били радикални. Били су то посвећеници, млади занесењаци. Искрено се за ту идеју борио целог живота. До краја. Сигурно је касније, као зрелији човек, мало другачије гледао на све што се одиграло. Мада, ја то не знам. Био сам и сувише млад да би ми о томе причао у детаље. Знам из прича других, а њих има свакаквих: од тога да је био најдивнији и највећи лидер кога је Србија имала, до тога да је био зликовац.
Реља Пенезић сматра и да нема довољно доказа да би сам поверовао у заверу везану за смрт његовог оца:
- Не знам. Све је могуће. Политички живот је тада био затворен систем, постојала је једна партија и свака дисидентска идеја је могла да буде лако дискриминисана. Они су се унутар тог система лако договарали, а вероватно је у борби за власт могло да ту дође и до разрачуна. Не знам колико су имали потребу да то раде тајним убиствима. Мислим да су имали боље и лакше методе. Из неког разлога, неко је могао и да има мотив да некако наштелује аутомобил. Али оно што је ту кључно, јесте да нема доказа. Ми смо то увек видели као неср ећу у којој је наш отац погинуо, то за нас није био нерешен случај. Иако је било говоркања, нико нам никада није пружио доказе о завери. Сада постоји много теорија, од којих су неке готово сулуде, али ме се оне више не дотичу.

__________________ Занимљиви коментари или "према свецу и тропар"

   Ситар 19. јун 2016. 23:39 
"Убеђен да гради бољи свет"?!! Да,да ,поготово са функције на којој је био! У том смислу и Хитлер је био убеђен да ствара бољи светски поредак!!Али чудо једно како Срби или ништа не памте или приграбе лаж као највећу истину!
bikkojisedi 19. јун 2016. 23:30 
samo se ti druze nadaj da ga nisu ubili.
S.R. 19. јун 2016. 23:13 
Zna se da ga Tito nije ubio,ali se isto zna da mu nije bio na sahrani.Ljepse je bilo druziti se s zapadnim glumcima.?!?
milos 19. јун 2016. 22:52 
Krcun je mnoga srpska ognjista ugasio .
DNS 19. јун 2016. 22:40 
Деца комуниста... цц... на западу... цц... сликари, уметници... цц... Има ли неки бравар?!
Зоран из Шумадије 19. јун 2016. 22:31 
Хвала Богу да су се сви одселили, и да нико од Крцунових није остао у Србији. Сит сам тих прича да им је отац био Српски националиста који је видео куда Тито и Хрвати воде Србе. Ако је тако, што није "смакао" Броза?
Pavlović Dušan 19. јун 2016. 22:00 
Divna reportaža, divan čovek. Sa ponosom pravi sin najomiljenijeg čoveka u Srbiji Krcuna Penezića.Bilo je dosta špekulacija kako ga je Tito „ubio", naravno ne bukvalno. Jednoga dana sam pročitao u „Politici" u rubrici „Medju nama" pismo jednog čoveka o pogibiji Slobodana Penezića. Navodi da je dan bio kišovit i da je on vozio kola iza automobila u kojoj se vozio Krcun. Traktori su naneli blato, vozač je prikočio i sleteo van puta.Narod je sa velikom tugom primio tu vest, kao i ja.
Spavajte mirno 19. јун 2016. 21:53 
Ne presudjujem, daleko od toga, ali paradoks vremena, a verovatno i podneblja je, da su mnogi stradali zbog te Amerike (Zapad, reakcija, itd), a deca političara neku deceniju kasnije odabrala Ameriku da u njoj žive...Kako god se ojreneš , naidješ na neki srpski usud...
boca 19. јун 2016. 21:51 
Pa dokaze nikad nećeš ni da nađeš jer u to vreme sve što je bilo srpsko a malo je virilo, trebalo je da se potkreše,jer tada su Titu glavu punili političari iz Slovenije i Hrvatske.
pereee 19. јун 2016. 23:11 
Ne budi smesan, najvece zlo po srbiju bili su srpski komunisti ustoliceni u beogradu. Kakvi crni slovenci i hrvati, kolovodje su bili nase tj. titove ulizice.

Нема коментара:

Популарни постови

Nani Nani (Sephardic Lullaby) with lyrics ~ Hadass Pal-Yarden

Nani Nani (Sephardic Lullaby) with lyrics ~ Hadass Pal-Yarden
Прелепо. Музика пробија све баријере,па и баријере језика. Али,како би добро било, да сте додали, макар у неколико реченица, сажетак ове романсе на српском, за оне који не знају тај језик на коме се пева, већ само свој матерњи... * Slavica Stefanovic 15.01.2017. 1 Одговори DRAGI , MIROSLAVE , PRIMEDBA VAM JE NA MESTU ..... RAZLOZI ZA TO POSTOJE , KADA BIH JE PREVELA , BILO BI KAO DA PRICAM NAJLICNIJU PRICU , PA , NI TO MOZDA RAZLOG NIJE , I LICNIJE OD NAJLICNIJEG JA ISPOVEDAM . MOZDA JE SAMO TAJ OSECAJ , TAJNE TUGE , CINI POSEBNOM ... MA KAKO , VERUJTE , CIM UZMOGNEM SOBOM , POPRAVICU TO , PREVODOM ....RADOST VAM OD , BOGA .... *** Драга Славице, мислио сам најкраће - само романса о... итд. иначе, још једном, хвала вам на указивању ...Таман посла да тражим још и да преводите, целу песму, било би то премного...свако добро и од бога благослов! *** Вази, УЦИНИЦУ тразено, РАДУЈУЦИ СЕ ... *** MOJ DEDA JE BIO POTOMAK SEFARDA , I UPRKOS POZIVU RABINA , KOJI JE BIO NEBLAGONAKLON PREMA , PEVANJU USPAVANKI , RADO MI IH JE PEVAO , KAO MALOJ DEVOJCICI . PAMTILA SAM IH , JER SAM RANO NAUCILA , DA SU ONI KOJE VOLIMO , KRATKO NA NASEM ZIVOTNOM PUTU . * OVU SAM ROMANSU NEOBICNO VOLELA , JER JE BILA SVE STO SAM TREBALA DA ZAPAMTIM ZA ZIVOT , A I ZBOG TOGA STO KOD SEFARDSKIH ROMANSI , VI MENJATE TEKST PREMA VRSTI TUGE , KOJU IMATE KAZATI .KASNIJE , SAM POREDILA SRPSKE USPAVANKE , SA OVIM , VEC POZNATIM I UVIDELA , DA TUGA UVEK IMA ISTU MELODIJU , MA NA KOM JE JEZIKU PEVALI . * NANI , NANI , KAO SRPSKO , NINA NANA ... dormu , dormu , je sefardski ladino , koji je specifican jezik , spanskih jevreja , izraz koji kaze , dormi , dormi , spavaj , spavaj ....majka. zena . Zena razgovara sa muzem , kome se ne obraca , vec to sto mu ima reci , kazuje u uspavanku svom sinu , koga uspavljuje .M uz se vraca od druge zene, a ona sinu peva , o delima oca njegova .peva detetu , spavaj duso , spavaj zivote, ali refren se menja, pominjuci njen jad, zbog nove ljubavi njenog muza i njenog novog bola . * poreklo romanse je, hispano hriscansko.ima melodicne tursko grcke paraleleali nosi i nemetricke muzicke karakteristike .JA JE BESKRAJNO VOLIM , KAO STO SU SVI MOJI SPANSKI PRECI , PROTERANI IZ SPANIJE KOJU SU TOLIKO NESRECNO LJUBILI , U SVAKU PESMU STAVLJALI , SMESAN , JAD I ZUC , ZA VOLJENNJEM ONOGA , GDE SU KAO I SVUDA BILI SAMO STRANCIKOJI SU PRESLI REHU , HEBREJI ... * A OPUTOVAVSI SVET , RAZUMETE , DA SMO SVI STRANCI NA ZEMLJI , I DA SA TOM PLANETOM I NEMAMO BAS MNOGO VEZE , I DA JE OPELO POSLEDNJE USPAVANKE , JEDINI PRAVI , PUT KUCI , NEBO -DA BAS TAMO I DA BAS KUCI .