УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

недеља, 14. децембар 2014.

САНЂАМА / Мирослав Димитријевић
 
Знак препознавања
    Чекају ме четири белца упрегнута у црне лакиране каруце, четири ајгира каквих нема ни у царским шталама. Љаште се на сунцу, а сјај им се прелама на сапима. Немирно лупкају белим копитама, чистијим од зуба. И амови им бели, а  црвене им се кићанке на челима. Миришу на здравац.
    Каруце нове. Црне као купина. На њима нема ни трунке прашине. На седишту црвени ћилим. Друм – тепсија.
    Поља на разбоју ткана. Пшеница до колена, зелена, а ваздух плавичаст, чист, скоро хранљив. Глад да утолиш.
    Цвеће као свиленим концем везено. Сунце – златан печат на небу. Ни дашка. Тишина разапета као бело сликарско платно. И нигде никога.
    Одједном чујем глас. Долазио је унутар мене: „Ова почаст је за тебе. За твоју муку, поштење, зној, смрзавања у рату, за неправде које су ти чинили, за увреде што као пилићи пијучу по мозгу, почаст за твоју храброст, за људскост, коју си, упркос свему, сачувао...“
     Одједном ме неко тргну за косу. И све нестаде. Кад сам се пробудио, лежао сам на песку поред реке. Поред мене је клечао мој спасилац. И дахтао. Лице му се ведрило. Насмешио ми се. Склопио сам очи. Мрзео сам га. Таласи су запљускивали спруд. И моја стопала.  На другој обали неко се распитивао за дављеника. Није ми се враћало кући.
  -Ђаво, ено га ђаво – викну први малишан кад ме угледа.
 - Људи, ево сотоне, ће не све осотони – дере се неко иза плота.
   - Народе, па ово је санђама, наша моравска – чујем онај исти глас из унутар мене. И то ме мало осоколи.
Кад сам погледао себе овако низ дуз, уместо стопала видео сам копита као у магарца. И та промена ми се свидела.
         Осетио сам неку горку сласт у устима. Волео сам што ме се Рашевчани плаше, али истовремено сам их и мрзео.
         После неуспешног дављења нагло сам остарео. И огрубео. Десет година нисам дао да се изгради започети мост преко Велике Мораве између Чепура и Рашевице.
         Али ни Морава није више река, већ отпадни канал. Из ње се и санђаме иселише.

Нема коментара:

Популарни постови

Nani Nani (Sephardic Lullaby) with lyrics ~ Hadass Pal-Yarden

Nani Nani (Sephardic Lullaby) with lyrics ~ Hadass Pal-Yarden
Прелепо. Музика пробија све баријере,па и баријере језика. Али,како би добро било, да сте додали, макар у неколико реченица, сажетак ове романсе на српском, за оне који не знају тај језик на коме се пева, већ само свој матерњи... * Slavica Stefanovic 15.01.2017. 1 Одговори DRAGI , MIROSLAVE , PRIMEDBA VAM JE NA MESTU ..... RAZLOZI ZA TO POSTOJE , KADA BIH JE PREVELA , BILO BI KAO DA PRICAM NAJLICNIJU PRICU , PA , NI TO MOZDA RAZLOG NIJE , I LICNIJE OD NAJLICNIJEG JA ISPOVEDAM . MOZDA JE SAMO TAJ OSECAJ , TAJNE TUGE , CINI POSEBNOM ... MA KAKO , VERUJTE , CIM UZMOGNEM SOBOM , POPRAVICU TO , PREVODOM ....RADOST VAM OD , BOGA .... *** Драга Славице, мислио сам најкраће - само романса о... итд. иначе, још једном, хвала вам на указивању ...Таман посла да тражим још и да преводите, целу песму, било би то премного...свако добро и од бога благослов! *** Вази, УЦИНИЦУ тразено, РАДУЈУЦИ СЕ ... *** MOJ DEDA JE BIO POTOMAK SEFARDA , I UPRKOS POZIVU RABINA , KOJI JE BIO NEBLAGONAKLON PREMA , PEVANJU USPAVANKI , RADO MI IH JE PEVAO , KAO MALOJ DEVOJCICI . PAMTILA SAM IH , JER SAM RANO NAUCILA , DA SU ONI KOJE VOLIMO , KRATKO NA NASEM ZIVOTNOM PUTU . * OVU SAM ROMANSU NEOBICNO VOLELA , JER JE BILA SVE STO SAM TREBALA DA ZAPAMTIM ZA ZIVOT , A I ZBOG TOGA STO KOD SEFARDSKIH ROMANSI , VI MENJATE TEKST PREMA VRSTI TUGE , KOJU IMATE KAZATI .KASNIJE , SAM POREDILA SRPSKE USPAVANKE , SA OVIM , VEC POZNATIM I UVIDELA , DA TUGA UVEK IMA ISTU MELODIJU , MA NA KOM JE JEZIKU PEVALI . * NANI , NANI , KAO SRPSKO , NINA NANA ... dormu , dormu , je sefardski ladino , koji je specifican jezik , spanskih jevreja , izraz koji kaze , dormi , dormi , spavaj , spavaj ....majka. zena . Zena razgovara sa muzem , kome se ne obraca , vec to sto mu ima reci , kazuje u uspavanku svom sinu , koga uspavljuje .M uz se vraca od druge zene, a ona sinu peva , o delima oca njegova .peva detetu , spavaj duso , spavaj zivote, ali refren se menja, pominjuci njen jad, zbog nove ljubavi njenog muza i njenog novog bola . * poreklo romanse je, hispano hriscansko.ima melodicne tursko grcke paraleleali nosi i nemetricke muzicke karakteristike .JA JE BESKRAJNO VOLIM , KAO STO SU SVI MOJI SPANSKI PRECI , PROTERANI IZ SPANIJE KOJU SU TOLIKO NESRECNO LJUBILI , U SVAKU PESMU STAVLJALI , SMESAN , JAD I ZUC , ZA VOLJENNJEM ONOGA , GDE SU KAO I SVUDA BILI SAMO STRANCIKOJI SU PRESLI REHU , HEBREJI ... * A OPUTOVAVSI SVET , RAZUMETE , DA SMO SVI STRANCI NA ZEMLJI , I DA SA TOM PLANETOM I NEMAMO BAS MNOGO VEZE , I DA JE OPELO POSLEDNJE USPAVANKE , JEDINI PRAVI , PUT KUCI , NEBO -DA BAS TAMO I DA BAS KUCI .